Paneel
Bosch, Jeroen, School van
Nederland
Stal van Bethlehem (Aanbidding door Maria en Jozef 1500-1530)
Afkomstig uit Belgisch particulier bezit.
Hesterman: Dergelijke panelen bevinden zich in
a) Wallraf Richartz?Museum, Keulen (achter Maria hangt een rijk geborduurde doek met circelmotieven: lijkt sterk op H.B.).
b) Musee d'Art Ancien, Brussel (de figuren hier vertonen andere gelaatstrekken terwijl het paneel van boven en onder is ingekort.
c) Rijksmuseum Amsterdam (primitief geschilderd).
De geboorte van Christus was in de middeleeuwse kunst een geliefd thema, waarop naar hartelust gevarieerd werd. Behalve afbeeldingen van de aanbidding van het kind door de drie Wijzen uit het Oosten en door de herders, wordt vanaf de Late Middeleeuwen ook de verering van de Zoon door zijn ouders populair. Zo zien we op dit zestiende-eeuwse paneel hoe Maria, haar handen gevouwen, en Jozef, met zijn hand op zijn hart, met verwondering naar hun baby staren. De os en de ezel, waarvan in de bijbelteksten over de geboorte overigens met geen woord gerept wordt, staan naast de ouders. Links van Maria stookt in het landschap op de achtergrond een tweetal boeren een vuurtje. Misschien moeten zij de herders in het veld voorstellen die, door een engel aangespoord, spoedig op kraambezoek zullen komen. Achter een muurtje komt een vrouw tevoorschijn met in haar hand een vreemd instrument. Het betreft waarschijnlijk een beenmes, waarmee men in de zestiende eeuw vlees uitbeende. Wat precies de rol van deze vrouw is in een voorstelling van de geboorte, is niet duidelijk. Wellicht is zij, net als de ekster rechts op een verhoging, bedoeld als min of meer mysterieus bijfiguur zoals Jeroen Bosch en zijn navolgers ze ontelbare keren in hun schilderijen aanbrachten.