Amsterdam
Johannes Lodewijk (Louis) Dulcken heeft in Amsterdam een goed lopend bedrijf opgebouwd. Hij en zijn vrouw Catharina Koning wonen in de Nes verbij de kuiperssteeg, ieder geval vanaf 11 juni 1761 omdat bij een getuigenverklaring hun adres genoteerd wordt. Vanaf 18 mei 1756 tot 18 november 1760 adverteerde Louis Dulcken in de Amsterdamsche Courant. Zijn adres was : “woond t’Amst. bezyden het Kathuysers Kerkhof, bij het Weduwe Hofje, en van daaruit verkoopt Dulcken zijn instrumenten.
Het lijkt erop dat Louis "Cathuysers Kerkhof, by het Weduwe Hofje”strategisch gekozen had vlak bij de Zaagmolenpoort. De Zaagmolenpoort was één van de acht Amsterdamse stadspoorten die bij de derde en vierde uitleg werden aangelegd. Dertien houtzaagmolens stonden langs de Kostverlorenvaart en er waren ook goede mogelijkheden voor het vervoer van het hout. Het Weduwe Hofje en de naastgelegen huizen en de houtzaagmolen "de Otter" staan er nog.
.
17-08-1756
Sg Giordani in Amsterdam
Sondag Den 30 November 1760
Het begraafboek Karthuizer Kerkhof
Kind van Lowies Dulleke Kathuysers Straat
Aan de Karthuizerstraat 11-19 in de Amsterdamse Jordaan staat een rij huizen met smalle gevels uit 1737, vernoemd naar de vier seizoenen: lente, zomer, herfst en winter.
- Titel
Het Karthuyser Kerkhof van buyten aante sien - Beschrijving
Gezicht op het Karthuizerkerkhof, ongeveer vanaf de hoek Karthuizersstraat en Tweede Boomdwarsstraat, met op de voorgrond (buiten de muur van het kerkhof) een begrafenisstoet. Links de zijgevel van de herberg De kleine Karthuizers met rechts daarvan het doodgravershuisje. Tekening door Antonina Houbraken, in opdracht van Andries Schoemaker die het onderschrift toevoegde.
Deze tekening van Andries Schoenmaker laat het Kartuizerkerkhof zien, ongeveer vanaf de hoek van de huidige Karthuizersstraat en de Tweede Boomdwarsstraat. Op de voorgrond - buiten de muur van het kerkhof - trekt een begrafenisstoet voorbij. Links de zijgevel van de herberg De Kleine Karthuizer met rechts daarvan het doodgravershuisje.
De Kleine Karthuizer stond van omstreeks 1600 tot 1733 op het voormalige kloosterterrein. In een grote beerput tegen de kloostermuur zijn dan ook overmatig veel drinkkroezen en tabakspijpen aangetroffen!
Kartuizerklooster
Het Kartuizerklooster werd in 1394 gebouwd. Het klooster werd al gauw erg rijk. Het was een van de mooiste kloosters van Amsterdam en het bood zelfs een tijdje onderdak aan keizer Karel V. In de herfst van 1572 staken oproerlingen het klooster in brand. Het werd totaal verwoest.
Begraafplaats
De oude kloostertuin van het verwoeste Kartuizerklooster werd in 1602 een begraafplaats. Het stadsbestuur had toen vanwege een pestepidemie dringend behoefte aan grafruimte. Het is de eerste dodenakker die als zelfstandige begraafplaats werd aangelegd. Het kerkhof is tot 1860 in gebruik gebleven.
Susanne Maria is geboren in het huis
Geboren bezyden het Cathuysers Kerkhof, by het Weduwe Hofje - vader Louis Dulcken, moeder Catharina Kooning, Oma Susanna Maria Knopfell
Amsterdamsche Courant
di 18 mei 1756, Amsterdamsche Courant 59: Louis DULCKEN, Mr. Orgelmaakcr, woonendc bezydcn het Cathuizers Kerkhof t’Amsterdam, presenteerd te koop een Staart-Clavecimbaal met lang Klavier, zynde een veritabel Hans Ruckers. [Gierveld 1977, p. 382]
di 17, do 26 aug 1756, Amsterdamsche Courant 99, 103: Louis Dulcken, Mr. Orgel en Clavecimbaelmaker, woonende bezyden het Cathuyzers Kerkhof t’Amsterdam, presenteerd uit de hand te koop een superbe Koninglyk Cabinet Orgel, welkers gelyke hier nooit gezien is; item een Staert Clavecimbael van Andreas Ruckers, met 3 registers en een lang Clavier.
do 26 augustus 1756, Amsterdamsche Courant 103: Louis Dulcken, Mr. Orgel en Clavecimbaelmaker, woonende bezyden het Cathuyzers Kerkhof t’Amsterdam. presenteerd Uyl de hand te koop een superbe Koninglyk Cabinet Orgel, welker gclyke hier nooit gezien is; item een Staert Clavecimbael van Andreas Ruckcrs met 3 registers en lang Clavier &c
di 7 sept 1756, Amsterdamsche Courant 108: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbael maeker, woond t’Amst. bezyden het Cathuysers Kerkhof, by het Weduwe Hofje, presenteert uyt de hand te koop twee magnifique Staert Clavecimbaels een met 2 Clavieren en 4 Registers, en het ander gemaekt door Mr. Daniel Dulcken in Antwerpen, met een Clavier en 3 Registers, &c.
di 28 sept 1756, Amsterdamsche Courant 117: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbaal Maaker, woonende bezyden het Kathysers Kerkhof t’Amsterdam, presenteert uyt de hand te koop voor eene civiele prys, twee exelente Staart Clavecimbaals &c.
do 1 december 1756, Amsterdamsche Courant 145: Louis Dulcken, Mr. Orgel en Clavecimbaelmaker, wonende t’Amst. bezyden het Kathuysers Kerkhof, om dat hy van intentie was van woning te veranderen, presenteert no maels uyt de hand te koop zyn welbekent Koninglyk Cabinet Orgel, het geene ook zeer gcvoegelyk met weinig moeyten in een Kerk kan gebruykt worden also het zelve groot genoeg is; item heeft hij ook te koop een Magnificq Staert Clavecimbael met 3 Registers &c. te zien alle namiddagen van 2 tot 8 uuren. [Gierveld 1977, p. 382]
do 5 mei 1757, Amsterdamsche Courant 54: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel- en Clavecimbaal-maaker, woonende bezyden het Catthuysers kerkhof t’Amsterdam, presenteerd uit de hand te koop een magnificq Clavecimbaal, zynde een Staartstuk; het geen alle dagen (uitgenomen Sondags) te zien is, ‘s morgens van 9 tot 1, en ’s namiddags van 3 tot 8 uuren. NB. Alhoewel ‘er gezegt word dat zyn welbekend Koninglyk Cabinet-Orgel zoude verkogt weezen, zo adverteerd men mits dezen, dat het zelve nog te koop is.
do 15 sept 1757, Amsterdamsche Courant 111: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel- en Clavecimbaal-Maaker, woonende bezyden het Cathuysers Kerkhof t’Amsterdam, presenteert voor een civiele prys te koop een exelent Clavecimbaal, zynde een Staartstuk met 3 Registers en Engels lang Clavier. Item zullen nu voortaan by den voornoemden altoos Clavecimbaals en Orgels te koop weezen.
za 3 december 1757, Amsterdamsche Courant 146: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgelmaker, bezyden het Cathuisers Kerkhof t’Amsterd., heeft te koop een excelent Clavecimbaal zynde een Staart Stuk met 3 Registers en lang Klavier, &c. gemaakt te Antwerpen door Mr. Joannes Ruckers den Ouden.
do 18 mei 1758, Amsterdamsche Courant 59: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgelmaaker, woonende bezyden het Cathuizers Kerkhof t’Amsterdam, presenteerd te koop een Staart Clavecimbaal met lang klavier, zynde een veritable Hans Ruckers.
za 19 aug 1758, Amsterdamsche Courant 99: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbaal Maker, wonende bezyden het Kathuizer Kerkhgof tot Amsterdam, presenteert uit de hand te koop behalve het extra fraaje Orgel, nog een nieuw door hem gemaakt Nieuwerwets Cabinet Orgel, met een Uithalent Clavier &c.; welke stukken dagelyks by hem te zien zyn, (uitgenomen Sondags, Dingsdags en Vrydags) ‘s morgens van 9 tot 1 uur, en ‘s namiddags van 3 tot 7 uuren.
di 7 nov 1758, Amsterdamsche Courant 133: Uit de hand te koop een Superbe Nieuwerwets Cabinet-Orgel, met een uithalent Clavier &c., gemaakt door Louis Dulcken, Mr. Orgel en Clavecimbelmaaker bezyden het Kathuisers Kerkhof t’Amst., hetzelve is dagelyks te zien van 2 tot 5 uuren.
di 3 april 1759, Amsterdamsche Courant 40: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbaalmaaker, woond bezyden het Cathuisers Kerkjof t’Amst., presenteert uit de hand te koop een extra goed Clavecimbaal, zynde van zyn eyge werl, een Staartstuk, met lang Clavier en 3 Registers &c.
za 14 april 1759, Amsterdamsche Courant 45: Men presenteerd uit de hand te koop een magnificq nieuwerwets Cabinet·Orgel, zynde zeer comodieus gemaakt met een uithaalend Clavier en voorzien met de voornaamste Registers &c. te bevragen by Louis DuLCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbaalmaaker, woonende bezyden het Cathuyscr Kerkhof t’Amsterdam, alwaar ook te zien en te koop is een extra fraay Clavecimbaal, zynde een Staartstuk met lang Clavier en 3 Registers &c.
za 15 maart 1760, Amsterdamsche Courant 33: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbelmaaker, woonede bezyden het Cathuisers Kerkhof t’Amst., heeft thans vervaardigd en presenteerd te koop een Staart Clavecimbaal, met dubbeld Clavier, 5 volle Octaven lang, 4 Registers &c.; alle namiddagen ten zynen huize te zien.
di 18 november 1760, Amsterdamsche Courant 139: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbaalmaker, woonende bezyden het Cathuizers Kerkhof t’Amsterd., presenteerd te koop eenige Staart-Clavecimbaals van zyn eige werk, zo dubbelde met 4 Registers en 5 Octaaf, als enkelde met 3 Registers en lang Clavier, onder andere een extra kleyn comodieus Staartstukje met 2 Regist., edog lang Clavier &c.; alle dagen te zien.
LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbaalmaker, woonende bezyden het Cathuizers Kerkhof t’Amsterd.
ANTONIUS HOUBRAKEN 1686-1736
LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbaalmaker, woonende bezyden het Cathuizers Kerkhof t’Amsterd.
di 7 sept 1756, Amsterdamsche Courant 108: LOUIS DULCKEN, Mr. Orgel en Clavecimbael maeker, woond t’Amst. bezyden het Cathuysers Kerkhof, by het Weduwe Hofje, presenteert uyt de hand te koop twee magnifique Staert Clavecimbaels een met 2 Clavieren en 4 Registers, en het ander gemaekt door Mr. Daniel Dulcken in Antwerpen, met een Clavier en 3 Registers, &c.
Weduwe hofje
Panden naast het Weduwehofje
Bouwjaar: 1731
Adres: Karthuizersstraat 11-19
Oud adres: 11: PP190, wijk 49, klein nr. 28, kadaster D3105, verponding 5336
13: PP191, wijk 49, klein nr. 27, kadaster D3104, verponding 5336
15: PP192, wijk 49, klein nr. 26, kadaster D3103, verponding 5336
17: PP193, wijk 49, klein nr. 25, kadaster D3102, verponding 5336
19: PP194, wijk 49, klein nr. 24, kadaster D3101, verponding 5336
Postcode: 1015LL
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl: Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1731
Restauratie: 2004
Gedoopt Westerkerk 22-07-1757 Susanne Maria Dulcken. De vader Louis Dulcken en de moeder Catharina Kooning woond t’Amst. bezyden het Cathuysers Kerkhof, by het Weduwe Hofje
Susanne Maria Dulcken ondertrouw 14 Januari 1780 met Willem van Hoesem.
Geass. met haar moeder Catharina Kooning