Multimedia Art Productions

Vermeer_The_concert
Vermeer_The_concert bewerkt

Dirck_van_Baburen_-_The_Procuress_-_Google_Art_Project
De koppelaarster is een schilderij van Dirck van Baburen.


Het werk toont een bordeelscène met een koppelaarster die haar hand ophoudt, een prostituee met een luit en een jongeman met een geldstuk.
Er bestaan meerdere versies van
De koppelaarster. Een bevindt zich in het Museum of Fine Arts te Boston en een in het Rijksmuseum Amsterdam. Het Museum of Fine Arts zegt een versie uit 1622 te bezitten van Dirck van Baburen. De versie in het Rijksmuseum wordt gezien als geschilderd na 1623 door Dirck van Baburen of een kopie naar hem.
In het werk
Zittende virginaalspeelster van Johannes Vermeer is in de achtergrond dit schilderij van Van Baburen of een kopie ervan afgebeeld. Ook Het concert van Vermeer toont de afbeelding in de achtergrond.

Jan_Vermeer_van_Haarlem_-_A_Farmstead_by_the_Dunes_-_809_-_RijksmuseumJan Vermeer van Haarlem (I)
, ook Jan van der Meer van Haarlem (I) genoemd, (gedoopt Haarlem, 22 oktober 1628 – begraven aldaar, 25 augustus 1691) was een Nederlands schilder en tekenaar.
Hij was de oudste zoon van Jan Vermeer (1600-1670) en broer van Isaac Vermeer. Hij was een leerling van Jacob de Wet (I). Van Vermeer van Haarlem zijn landschappen en winterlandschappen bekend. Hij was vader van de schilders Jan Vermeer van Haarlem (II) en Barend van der Meer.